De winter zit er weer aan te komen en dat betekent dat het weer glad en gevaarlijk zal worden op de weg. Vaak wordt het weerbericht op radio en tv gevolgd door een waarschuwing voor het verkeer. Dat geldt zeker voor deze tijd van het jaar, waarin sneeuw, gladheid en harde wind voor overlast in het verkeer kunnen zorgen. Ook kinderen hebben daar als voetganger en fietser mee te maken. Een goede reden om daar thuis en op school op in te haken. Maak er gebruik van op momenten dat een bepaald weertype zich voordoet, zodat uw kind veilig op weg gaat.

Tips voor uw verkeerslessen over weer en verkeer

Verkeerslessen over weer en verkeer zijn niet altijd van tevoren in te plannen. Kijk daarom aan het begin van het schooljaar welke weers- en verkeer­slessen in uw methode staan. U weet dan voor welke weersgesteldheden u over informatie beschikt. Indien nodig zoekt u er aanvullend materiaal of andere informatie bij. Doet zich een bepaalde weersgesteldheid voor, geef er dan op dat moment (liever nog: er vlak vóór) een les over, zodat uw kinderen en / of leerlingen goed voorbereid op weg gaan.

Aandachtspunten voor instructies over een bepaald weertype:

  • Welke kenmerken heeft een bepaald weertype?
  • Welke invloed heeft het weertype op het gedrag van kinderen als voetganger en fietser?
  • Hoe kunnen de kinderen bij het weertype hun gedrag aanpassen?
  • Welke afspraken gelden bij bepaalde weersomstandigheden?
  • Op welke plaatsen in je omgeving moet je je zeker anders gedragen bij dat weertype?
  • Welke invloed heeft het weertype op het gedrag van andere verkeersdeelnemers?

Oproep aan scholen

Werkt u in het onderwijs? Dan is het zinvol om ouders een aantal tips toe te reiken waarmee ze met hun kinderen aandacht kunnen besteden aan de verkeersveiligheid van hun kinderen bij sneeuw en gladheid.