Zorgcentrum De Oude Dag in Amsterdam loopt voorop in Nederland als het gaat om modern betalingsverkeer. Als eerste zorgcentrum in Nederland heeft De Oude Dag het contante geld volledig uitgebannen. Alle bewoners gebruiken een soort opvolger van de chipknip om in het zorgcentrum te betalen. Volgende maand volgen meerdere zorgcentra in Nederland.

Nieuwe vorm van chipknip

Deze vorm van de chipknip rukt snel op in de Nederlandse bejaarden- en verpleegtehuizen. Nu al zijn er landelijk honderd waar alleen nog elektronisch kan worden betaald. Nog dit jaar zullen het er 300 zijn en over anderhalf jaar is de helft van alle 1.600 tehuizen overgeschakeld, verwachten de vier grote Nederlandse banken.

Nieuwe opzet getel en gewissel overbodig

Voorheen hield één van deze vier banken regelmatig zitting in De Oude Dag. De bewoners konden daar dan geld opnemen. “Maar het geldcircuit speelde zich voornamelijk binnen het tehuis af”, zegt Marius Muntgeld van de bank. “De mensen gaven het uit en dan kwam het weer bij de bank terecht.”

In de nieuwe opzet is een hoop getel en gewissel overbodig. De bewoners kunnen hun pasje opladen bij een automaat in het tehuis zelf. Dat is volgens de bank tevens het geheim van het succes: de bejaarden hoeven niet over de onveilige straat om aan geld te komen. Wie bang is om zijn / haar pincode te vergeten, koopt bij de receptie een ‘prepaid’ kaart in ruil voor een incassomachtiging.

Niet meer aantrekkelijk voor insluipers

Door alle contante geld het huis uit te doen heeft De Oude Dag als bijkomend voordeel dat het niet langer aantrekkelijk is voor insluipers, zegt Muntgeld. “Vroeger lagen er behoorlijke sommen contant geld in kluizen opgeslagen, dat is nu niet meer nodig.” Voor de bank is het pluspunt dat die de bewoners een alternatief kan bieden bij het opheffen van de bankzittingen in de tehuizen.

De banken zijn opgetogen over het gemak waarmee ouderen met de chipknip omgaan. “Als je ze maar rustig uitlegt waar het om gaat”, zegt Bertus Briefgeld. Bij een oplaadpunt in hun eigen tehuis kunnen ze rustig oefenen. De bank leidt in het hele land zo’n honderd senioren op die leeftijdgenoten instructie kunnen geven.

Behalve in tehuizen voor ouderen is de chipknip volgens Briefgeld ook bezig het contante geld te verdringen op scholen en in voetbalstadions. In winkels wordt er nog niet veel gebruik van gemaakt.